نگهداري قرآن نفيس خطي ترکي جغتايي در آستان قدس رضوي

به‌ گزارش ميراث آريا(chtn)، به نقل از روابط عمومي و امور بين‌الملل سازمان کتابخانه‌ها ، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوي، رئيس اداره مخطوطات اين سازمان از نگهداري قرآن مترجم و مذهّب بسيار نفيس به دستخط محمدبن يوسف اباري سيدالخطاط قرن هشتم هجري قمري در کتابخانه مرکزي آستان قدس رضوي خبر داد.

سيد محمدرضا فاضل هاشمي افزود: اين اثر معنوي و هنري در دهم شعبان سال 737 کتابت شده و مشتمل بر جزه بيست و سوم تا سي‌ام قرآن کريم است و متن آن به خط ريحان و ترجمه آن ترکي کهن و به خط رقاع بوده و با مرکب مشکي بر روي کاغذ نباتي آهار مهره سمرقندي در365 برگ کتاب آرايي شده است.

وي خاطرنشان کرد: دو صفحه افتتاح اين نسخه بسيار نفيس داراي دو سرلوح با نقوش هندسي و دو کتيبه مذهّب مي‌باشد و سرسوره‌ها نيز به کتيبه‌هاي مذهّب و مرصّع عالي و خوش طرز و مختلف‌الطرح با نشان حاشيه خدنگي و نشانه‌هاي حواشي شمسه و قنديل به زر و زرنگار و لاجور مزيّن شده و فواصل آيات شريفه با گل‌هاي شش پر زرين آراسته گرديده و اسم جلاله در همه جاي اين نسخه به زر و تحرير و عناوين تفسير آن به شنگرف تزيين شده است.

وي با بيان اينکه اين که پشت صفحه‌ي آغازين نسخه داراي يک شمسه ترنج مذهّب و مرصّع با تقسيمات هندسي و نقوش زيباي اسليمي و ختايي طراحي شده افزود: علاوه بر لوح مذهّب و مرصّع در دو صفحه اول بين آن‌ها نقوش اسليمي با پيچ و خم ختايي به نحو دل‌انگيزي طراحي شده است.

هاشمي افزود : از ويژگي‌هاي اين اثر زيباي هنري و معنوي قرن هشتم هجري قمري خطوط ريحان و رقاع و نسخ تحريري و ترجمه ترکي جغتايي، تفسير و تزيين و تذهيبات فوق‌العاده زيباي آن است.

فاضل هاشمي ادامه داد: جلد اين نسخه تيماج ضربي است که درون آن کاغذ نقش‌دار سفيد و برون تيماج عنابي با ترنج و دو سرترنج ضربي گره‌بندي لبه‌دار مي‌باشد که با يک ترنج در لبه و دو ترنج گره‌بندي در عطف آن به نحو بسيار زيبا و چشم‌نوازي تزيين شده است.

به گفته وي، گنجينه مخطوطات آستان قدس رضوي با برخورداري حدود 17 هزار نسخه قرآن خطي بسيار نفيس شامل مصاحف شريف منسوب به دستخط مبارک ائمه اطهار (عليهم السلام) و قرآن‌هاي نفيس از سده‌هاي نخستين اسلامي تا حال حاضر به عنوان غني‌ترين گنجينه قرآن‌هاي خطي در منطقه و جهان اسلام محسوب مي‌شود.
الف/108

انتهای پیام/

کد خبر 1391101627